11140-Ekran Alıntısı direniş.PNG

Haniye suikastına Tüm Direniş Ekseni yanıt verecek

Hamas'ın üst düzey liderine karşı gerçekleştirilen suikastı, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği vahşi saldırıdan birkaç saat sonra gerçekleşti ve bu saldırı, bölgesel bir alevlenmenin yaklaştığı yönündeki endişeleri artırdı.

31 Temmuz 2024 Çarşamba
İNTİZAR - İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) İsrail'in 31 Temmuz'da Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'yi öldürmesini kınayarak Direniş Ekseni'nin bir bütün olarak saldırıya karşılık vereceği sözünü verdi. 
 
Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinden birkaç saat sonra Çarşamba günü bir açıklama yapan DMO, “Bu suç, uluslararası kural ve düzenlemeleri hiçe sayan cani, katil ve terörist Siyonist çetenin, Gazze'de on binlerce Filistinli kadın, erkek ve çocuğun katledilmesiyle sonuçlanan dokuz aylık savaştaki aşağılayıcı yenilgilerini örtbas etmek için hiçbir suç eyleminden kaçınmadığını göstermiştir” dedi. 
 
Kuşkusuz, Siyonist rejimin bu suçu, başta İran İslam Cumhuriyeti olmak üzere güçlü ve büyük Direniş Ekseni tarafından sert ve acı bir yanıtla karşılanacaktır... Kudüs Şehidi Dr. İsmail Haniye'nin Filistin ulusunun davasını ve haklarını savunmak için gösterdiği çabaların bereketi onlara yardımcı olacaktır.” 
 
Devrim Muhafızları Çarşamba sabahı Haniye ve bir korumasının kaldıkları misafirhanede hedef alınarak öldürüldüklerini duyurdu. Açıklamada “Saldırı soruşturuluyor ve sonuçlar günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak” denildi. 
 
Tahran, Haniye'nin öldürülmesi nedeniyle üç günlük ulusal yas ilan etti. 
 
Al Mayadeen, İranlı bir kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail saldırısının bir hava saldırısı değil sınır ötesi güdümlü füze saldırısı olduğunu bildirdi.
 
İbrani haber kanalı Channel 12 ise saldırının İran içinden yapıldığını söyledi. 
 
Saldırı, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney banliyölerinde bir konuta düzenlediği hava saldırısından saatler sonra gerçekleşti ve ciddi bir tırmanışa işaret etti. 
 
Saldırıda biri kadın, ikisi çocuk olmak üzere üç sivil ölmüş, 70'in üzerinde kişi de yaralanmıştı. Saldırının hedefi Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey askeri danışmanı ve direniş grubunun tüm askeri operasyonlarını yöneten Fuad Şükür'dü. 
 
Hizbullah Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada arama çalışmalarının halen devam ettiğini belirtti. Şükür'ün akıbeti henüz bilinmiyor. 
 
Haniye'nin öldürülmesi ve Lübnan'ın başkentine yönelik tırmanan saldırı, bölgesel bir alevlenmenin yakın olduğuna dair endişeleri arttırdı. Bir Hizbullah yetkilisi İsrail saldırısından saatler önce Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada Lübnan direnişinin İsrail'in herhangi bir tırmanışına karşılık vermeye tamamen hazır olduğunu söylemişti.
 
Tel Aviv ve Celile'deki bomba sığınakları Salı akşamından bu yana açılmaya başladı. 
 
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant 31 Temmuz'da yaptığı açıklamada “Savaş istemiyoruz ama tüm olasılıklara karşı hazırlıklıyız” dedi. 
 
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Çarşamba günü güvenlik kabinesini toplayacak.
 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar